מה אוכלים בדוכני האוכל ברחבי המזרח הרחוק? מדוע כדאי לאכול בדוכנים יותר מאשר במסעדות?
ואיך מגיעים מאכלי הרחוב האסיאתיים גם למטבח הביתי שלנו בישראל?
אוכל רחוב אסיאתי נפוץ במיוחד בתאילנד, בסין ובקוריאה. אוכל הרחוב החל מסחר חליפין בין אנשים קשי-יום, שאולי גידלו אורז למחייתם וחיפשו דרך להשיג גם דגים למשפחתם. כך החליפו ביניהם הדייג והחקלאי את התוצר הביתי וכולם הרוויחו מגוון עשיר יותר לארוחת היום. לאחר מכן החלו האנשים להוציאו דוכנים עם אוכל ביתי לרחוב, מחוץ לביתם, וסחר החליפין התפתח למכירת מרכולתם גם לעוברים ושבים.
עם התפתחות האורבניזציה ומעבר המוני לערים המרכזיות באסיה, עברו רבים מהכפריים למצוא את פרנסתם בעיר הגדולה. משפחות רבות המשיכו לעסוק בחקלאות ושלחו נציגים שיפיצו את פירות עמלם בערים ומדי זמן מה ישובו לכפר לחדש את האספקה ולחזור לעיר עם תוצרת טרייה. אמנם היו שהתברגנו ועברו לעבוד בחנויות ואף בעבודה משרדית, אולם רבים מהחקלאים והסוחרים שהגיעו לעיר הקימו דוכנים ומכרו את תוצרתם, שכללה: החל מפירות טריים, דרך מוקפצים ושיפודי בשר ופירות-ים ועד לתבשילים, המהווים ארוחה מלאה, לתושבים שעבדו בעיר וקפצו מהמשרד בשעת ההפסקה לאכול בדוכן את ארוחת הצהריים שלהם.
שגשוג התיירות הביא עמו הצלחה מסחררת לדוכני המזון באסיה. בכל עיר אסיאתית ניתן למצוא מוקדי אוכל, ובהם פרוש ערב רב של דוכני מזון צבעוניים ומגוונים. תיירים מערביים שמגיעים למזרח לראשונה ועוד לא מכירים את ההווי של המקום אוכלים לעתים ביום-יומיים הראשונים במסעדות מתוך תפיסה שמקום מסודר יותר הוא וודאי גם נקי וטרי יותר מדוכן המוצב ברחוב, אך לא כך הוא.
אורז דביק מתקתק עטוף בעלי בננה
במהרה מגלים התיירים כי מאכלי הרחוב מאוד טריים וההיצע הרבה יותר גדול מזה של מסעדה, לא כולם אך רבים מהם מוקפדים מבחינת הניקיון וכי ארוחה במסעדה מקומית אינה מבטיחה איכות יותר גבוהה של אוכל, היא אולי יותר נוחה ובהחלט מבטיחה חשבון הרבה יותר יקר בסיום. כך שגם אנשי עסקים, היושבים בפגישות מעונבות, וגם תיירים המתאכסנים במלונות יוקרה במזרח מוצאים את עצמם תוך זמן קצר מסתובבים בין הדוכנים, חוטפים כאן כיסון ממולא ושם נודלס מוקפצות, מקנחים באורז דביק ומתקתק עטוף בעלי בננה וכך אוכלים ארוחה מגוונת ומשביעה תוך כדי הליכה או בפינת ישיבה מאולתרת בקרן רחוב.
תהליך הבישול וההכנה של אוכל רחוב נעשה עד היום ברובו בדוכן, מול עיני הלקוחות. מאכלים, שבארצות המערב מתבשלים במסעדות מצוידות במטבח מקצועי ומאובזר, נעשים על-ידי רוכלי האוכל באסיה בעמדת ווק צנועה ומשטח עבודה מצומצם על עגלה ניידת, ובזריזות בל-תיאמן. התוצאות – מנות טעימות, שופעות צבעוניות וטריות, כאלה שלא היו מביישות מסעדה עם מטבח מקצועי ועשרה אנשי צוות מיומנים.
שיפודי בשר בדוכנים אסיאתיים
עם הזמן קמו באזורים מתוירים גם שוקי אוכל מאורגנים, אשר פעילים בעיקר בשעות הערב. בשונה מדוכני הרחוב שנעים ממקום למקום במהלך כל היום – גם הרוכלים המצוידים בדוכן מאובזר הנע על גלגלים, וגם אלה המסתובבים ברחובות ובחופים עם מוט על כתפם ושתי סלסלות תלויות משני צדיו, בשוקי הלילה ניתן למצוא דוכנים שמצאו להם מקום של קבע. במרכז השוק מוצבים שולחנות וכסאות, המאפשרים לסועדים לבחור אוכל מכל הדוכנים ולשבת לאכול אותו בנוחות. בשווקים יושבים הסועדים בכל מקום פנוי זה לצד זה, וניתן לראות בו משפחה מקומית סועדת באותו השולחן עם זוג תיירים. קצב התחלופה של היושבים במקום זריז, כי לכולם ברור שלא באו לבלות ערב במסעדה, אלא לחטוף משהו מהיר ולפנות להמשך בילויי הערב.
מרק בדוכן אוכל ברחוב בסין - מוגש בנייר כסף
מאכלי הרחוב הפופולאריים ביותר בסין הם: כיסונים במילויים מגוונים ושיפודים קטנים. מרקים מוגשים בדוכני הרחוב הסינים בתוך נייר כסף. הסועדים פותחים ומקפל מעט את שולי נייר הכסף והופכים אותו לקערית מאולתרת ובתוכה - עולם של טעמים.
בתאילנד המאכלים הנמכרים ביותר בעגלות הרחוב הם: סלט פפאיה, שיפודי בקר וחזיר ברוטב סאטה, אטריות מוקפצות ולחמניות באו (במקור – באן). משקאות מוצעים בחלק מהדוכנים בתוך שקיות עם קש, ואפילו את המרקים מגישים הרוכלים בשקיות ניילון קשורות היטב. מבעד לשקית השקופה ניתן לראות שפע של ירקות מרקדים יחד עם קציצות דגים בנוזל זהוב וחם.
מרק בתאילנד ארוז בשקיות מוכן ל-Take away
דוכן ירקות בטמפורה וחביתות בקוריאה
ברחובות קוריאה פרוסים דוכני אוכל, אשר מוכרים רולים שלמים מרוחים בחלקם החיצוני בשמן שומשום ובעיטור גרגרי שומשום. מילוי הרולים מורכב מירקות בטמפורה וחביתות בשלל וריאציות, לדוגמה: חביתת ירק עם פירות-ים. בדוכן השכן יוצעו דמפלינגס למיניהם בליווי קימצ'י (החמוצים של הקוריאנים) – ירקות מוחמצים בחביות ומתובלים באינספור טעמים, כשהמוטיב החוזר בכום הוא פלפל אדום קוריאני, השונה בטעמו מהפלפלים המוכרים בעולם.
מאכלים המוכרים לנו ממסעדות אסיאתיות במערב, כמו פד-תאי, אורז מטוגן ורולים החלו את דרכם במקור כאוכל רחוב מסורתי ואומצו באהבה על-ידי אנשי המערב, שפים ובשלנים ביתיים כאחד. רבים מהשבים מטיולים בארצות אסיאתיות מגיעים אלינו לחנויות רשת מזרח ומערב, כדי למצוא את מוצרי המזון שיאפשרו להם לשחזר בבית את הטעמים שאכלו בדוכני הרחוב במזרח הרחוק. גם בקרב משפחות רבות בארץ הבינו שבישול אסיאתי, כדוגמת עוף מוקפץ עם נודלס או תבשיל של תערובת קארי עם חלב קוקוס על מצע אורז, יכול להיות פתרון מהיר להכנת ארוחה משביעה ומזינה.
מתכונים רבים למאכלי רחוב אסיאתיים ניתן למצוא כאן באתר. את המצרכים להכנת המתכונים, ובהם המוצרים האסיאתיים הכשרים של המותג Taste of Asia, תמצאו בחלקם ברשתות המזון ובמעדניות, אך אם יידרשו להכנת המתכון מוצרים אסיאתיים ייחודיים, שאינם נפצים בחנויות וברשתות, בהחלט ייתכן שתמצאו אותם אצלנו בחנויות מזרח ומערב, המתמחות באוכל אסיאתי ומזמנות מגוון עשיר מאוד של מוצרי מזון לבישול אסיאתי אותנטי.
אוכל הרחוב ברחבי אסיה רק הולך ומשתבח עם השנים, גם בארץ מתפתח הבישול האסיאתי ללא הרף. אנחנו במזרח ומערב הצבנו לעצמנו כמטרה – להתעדכן ולהביא לארץ את מוצרי המזון מהמזרח, הן את אלה המסורתיים והן את המוצרים החדשים, שמאפשרים לבשל בקלות אוכל אסיאתי שטעמו זהה למקורות, וכל זאת כדי שאתם תוכלו ליהנות מבישול ביתי של מנות שופעות טעמים עשירים, המאפיינים את המטבח האסיאתי.