נודלס - מוקפץ
האסוציאציה הראשונה שעולה מהמילה נודלס היא... נכון - מוקפץ. בין הנודלס המוכרות ביותר בארץ, המשמשות למנות מוקפצים, הן אטריות הביצים שלרוב עונות לכל הזמנת נודלס במסעדות אסיאתיות עממיות. מנה נוספת פופולרית בארץ היא המנה התאילנדית פד-תאי, שעשויה עם אטריות אורז רחבות.
בעקרון, את כל סוגי האטריות ניתן להקפיץ, אבל אטריות מסוגים שונים יכולות לשמש למאכלים רבים מעבר למנות מוקפצות למיניהן. אטריות אורז דקיקות, למשל, יכולות לשמש כציפוי פריך מופלא לשרימפס, מאטריות שעועית אפשר להכין סלטים מדהימים ויש לא מעט אטריות שבשילובן הופך כל מרק לארוחה מלאה.
סוגי נודלס שאולי עוד לא הכרתם...
פאנסיט, סומן, סובה וקונג'אק שיראטאקי – הם רק חלק משמות של סוגי האטריות שמגיעות לארץ מהמזרח הרחוק. אטריות אורז ואטריות ביצים הם אולי שמות קצת יותר מוכרים, אולם מרבית הסועדים מסתפקים בהגדרה ´נודלס´ כשהם מזמינים מנה במסעדה וכשהם רוצים להכין בבית מנה אסיאתית . אז לטובת אלה הרוצים להעשיר את רפרטואר הנודלס בתפריט הביתי, להלן המבחר האסיאתי, לפחות בחלקו.
נודלס פיליפיניות
פאנסיט קנטון הן אולי הנודלס המזוהות יותר מכל עם המטבח הפיליפיני, למרות שבמקור הן הגיעו לפיליפינים מסין. אלה אטריות קמח, והפיליפינים אוכלים אותן כמעט בכל ארוחה. הם משלבים אותן במגוון מנות עם טעמים שהושפעו מכיבושים שונים שהיו בפיליפינים ובהם הסינים, הספרדים והאמריקאים. לרוב מעדיפים הפיליפיניים את הפאנסיט ברוטב חמוץ-מתוק. כלפי חוץ הן נראות בדיוק כמו אטריות הביצים, אך הן אווריריות ובעלות מרקם רך יותר מאטריות הביצים, ויש לשים לב בעת הבישול - זמן הבישול הדרוש להן קצר מזה של אטריות הביצים.
הפיליפינים מרבים לאכול אטריות פאנסיט אינסטנט שמגיעות עם שקיות תיבול. נוח לקחת אותן לכל מקום, רק משרים אותן במים, מוסיפים את התיבול שבשקית, מערבבים ומשרים לשתי דקות, ויש מנת נודלס משביעה. אפשר גם להוסיף אותן להעשרת סלטים. אטריות האינסטנט הן אולי פתרון טוב לארוחה במשרד, אבל אם אתם בבית - אל תסתפקו באינסטנט. בשלו את אטריות פאנסיט קנטון במים לדקות ספורות ולאחר מכן תוכלו להכין מהן מנות מוקפצים או להוסיף אותן למרקים ולסלטים.
נודלס סיניות
אטריות סומן - נודלס קמח סיניות בעובי דקיק ומרקם עדין. זמן הבישול שלהן הוא כ-2 דקות. הסומן מתאימות להקפצה מהירה, לבישול קצר עם רטבים ו מצוינות למרקים.
אטריות סויה - נודלס המיוצרות מפולי סויה ורכיבים טבעיים בלבד. הן לא מכילות גלוטן, לא צבעי מאכל ולא חומרים משמרים. ניתן להשיג את אטריות הסויה בצורת פטוצ'יני או ספגטי ובצבעים (שמקורם בפולי הסויה): צהוב, ירוק ושחור. המרקם שלהן נעים לאכילה, הן נהדרות למנות מוקפצים ויכולות לשמש כתחליף מצוין לפסטה.
קונג'אק שיראטקי - מופקות משורש הקונג'אק ועשירות בסיבים תזונתיים. הם מכילות רק 13 קלוריות ל-100 גרם, ללא כולסטרול, ללא צבעי מאכל וללא גלוטן. ניתן להשיג בצורת אטריות עבות, דקות ורחבות. השיראטאקי מגיעות מוכנות לאכילה. יש לשטוף ולסן אותן, ואחר מכן ניתן להוסיף אותן למנות מוקפצים, לבשל עם מגוון רטבים כמו פסטה או להוסיף לסלטים קרים ולמרקים. טעמן נייטרלי והן מקבלות את הטעם של התתבלינים והרטבים שבהם יתבשלו.
אטריות שעועית - האחיות המעודנות יותר של אטריות האורז הן אטריות השעועית וייחודן הוא שברגע שמבשלים אותן הן נהיות שקופות, מה שהעניק להן את השם אטריות זכוכית או אטריות צלופן. הן מצוינות לסלט ירוק, לסלט אצות, למרקים. גם זמן הבישול של אטריות אלה קצר בדומה לאטריות האורז. ניתן לאכול אותן חמות או קרות. בטיגון עמוק (קצר) הן תופחות, הופכות פריכות ויכולות לשמש כמצע יפהפה לשלל מנות.
נודלס יפניות
אטריות ראמן - נודלס מקמח חיטה, שבסין משויכות למסורת ארוכת שנים. היפנים אימצו את אטריות הראמן בחום, וכיום הן מזוהות יותר מכל עם מרק הראמן המפורסם. בארץ הן החלו להיות נפוצות בשנים האחרונות בעקבות מסעדות הראמן שנפתחו פה. גם בבישול ביתי החלו להכין את מרק הראמן בשילוב עם מגוון פטריות, נבטים, אצות, ביצים ועוד. ניתן לקנות אטריות ראמן מיובשות לפי משקל או אטריות ראמן טריות במארזים אישיים.
אטריות אודון - מקורן של האודון יפניות. הן נכללות במשובחות שבאטריות היפניות. אטריות האודון בשרניות מאוד ומעשירות מרקים ותבשילים. במבטבח היפני המסורתי מוגשות אטריות האודון לשולחן עם מטבלים שונים, וכל אחד מוסיף למנת האטריות שלו את המתבלים המועדפים ליצירת שילוב הטעים הרצוי, כגון: רוטב סויה שמוסיף מליחות, מרין המעניק מתיקות קלה למנה וציר דאשי מאבקת מרק דגים המשמשת כתבלין בסיסי בבישול יפני.
אטריות סובה - נודלס דקיקות בעלות גוון כהה וטעם ייחודי שמקורו בכוסמת. הן מתאימות לסלטים קרים או חמים, למרקים, ולהקפצה מהירה עם ירקות וטופו. ניתן להגיש אותן עם מרק מיסו, בסלט אצות או כתוספת טובה ומשביעה למנות דגים.
נודלס תאילנדיות
אטריות אורז - מרבית אטריות האורז מגיעות לארץ מתאילנד, המקום שבו אורז נאכל בוקר, צהריים וערב. את אטריות האורז ניתן להשיג בעוביים שונים מ-1 מ"מ ועד 10 מ"מ וכן שבבי אורז, בהתאם לסוג התבשיל המיועד ולהעדפה אישית. לרוב משתמשים בנודלס האורז העבות להקפצה ובדקות למרקים וליצירת מעטפת פריכה לתבשילים. ניתן לבשל במים, להקפיץ או לטגן. זמן הבישול שלהן קצר ביותר. אם רוצים להקפיץ אותן, כל מה שצריך קודם הוא חליטה קצרה במים חמים. בישול ארוך מדי יהפוך אותן לרכות יתר על המידה.
מקלוני אורז בצורות - אטריות אורז נקראות לעתים גם מקלוני אורז, וניתן להשיג אותן המגוון צורות בדומה לפסטה. ישנם מקלוני אורז בצורת ספירלה, פנה או קונכיות. מקלוני אורז אלה אינם מכילים גלוטן ויכולים לשמש בתחליף מצוין לפסטה, לבישול ברטבים או להקפצה עם ירקות.
נודלס הן עולם שלם של תרבות אוכל במזרח הרחוק. הנודלס, על כל סוגיהן, יכולות לשמש כתוספת או להוות מנה בפני עצמה. נסו מגוון סוגים ועם הזמן תדעו אילו סוגי אטריות תעדיפו לכל תבשיל. באתר זה אנו מציעים לכם שלל מתכונים טעימים עם מבחר סוגי הנודלס, ואתם מוזמנים ליהנות מהם.